Θεραπεία Υπερτροφίας Προστάτη
Υπερπλασία προστάτη – Χειρουργικές μέθοδοι
Ο προστάτης αποτελεί έναν αδένα, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με την ουροδόχο κύστη και κάτω από αυτήν και συμβάλλει στη γονιμότητα του σπέρματος. Στη μέση ηλικία περίπου, και ειδικά μετά τα 50 έτη, υπερτρέφεται σε όλους τους άνδρες και σε κάποιους θα δημιουργήσει προβλήματα στην ούρηση ή και άλλα σοβαρότερα, όπως επίσχεση ούρων, αιματουρία, διάταση των νεφρών λόγω χρόνιας κατακράτησης και νεφρική ανεπάρκεια.
Ένα οργανωμένο κέντρο αντιμετώπισης υπερπλασίας προστάτη θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις μοντέρνες θεραπευτικές τεχνικές, που θα ανακουφίσουν τα ενοχλήματα των ασθενών, προσαρμοσμένα στον βαθμό βαρύτητας της υπερτροφίας και στα συνοδά γενικότερα προβλήματα υγείας των ασθενών αυτών (πχ καρδιολογικά, υποχρεωτική λήψη αντιπηκτικών), διότι το πλείστον των ασθενών αυτών είναι προχωρημένης ηλικίας.
Όταν η λήψη της φαρμακευτικής αγωγής δε λειτουργεί ανακουφιστικά, τότε ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε χειρουργικές λύσεις.
Στο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών διαθέτουμε όλη τη γκάμα των πιο σύγχρονων μοντέρνων θεραπειών.
Μέθοδος Turis (διπολικό ρεύμα)
Από τις πιο κλασικές μεθόδους με ριζικότατη αφαίρεση του υπερτροφικού τμήματος. Ο αφαιρούμενος ιστός στέλνεται για βιοψία. Διάρκεια νοσηλείας 2 βράδια. Αν ο καθετήρας αφαιρεθεί την επόμενη κι όχι τη μεθεπόμενη μέρα του χειρουργείου, υπάρχει πιθανότητα μεγάλης δυσουρίας, γι αυτό και ο καθετήρας αφαιρείται το πρωί της 2ης μετεγχειρητικής ημέρας.
Βελτιωμένη έκδοση της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής και πολύ οικονομικότερη λύση από το laser αποτελεί η χρήση διπολικού ρεύματος (TURIS). O κίνδυνος αιμορραγίας είναι πολύ μικρότερος από την παλαιότερη διουρηθρική προστατεκτομή με το μονοπολικό ρεύμα, ανεπιθύμητα επικίνδυνα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο απορρόφησης, αποφεύγονται πλέον, ο καθετήρας παραμένει για 1-2 24ωρα, ενώ αντίθετα με το laser έχουμε προστατικό ιστό για ιστολογική εξέταση.
Μέθοδος Holep
Από τις πιο μοντέρνες, πρόσφατες και ριζικές μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης της υπερπλασίας προστάτη. Χρησιμοποιεί ως μέσο πηγή Laser. Λιγότερο αιμορραγική από τη μέθοδο Turis. Ο αφαιρούμενος ιστός στέλνεται επίσης για βιοψία. Διάρκεια νοσηλείας 1-2 ημέρες. Απαιτείται μικρότερο διάστημα μετεγχειρητικής διακοπής των αντιπηκτικών σε σχέση με τη μέθοδο Turis, αν τυχόν λαμβάνει ο ασθενής για καρδιαγγειακά προβλήματα. Θεωρείται από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης καλοήθους υπερτροφίας προστάτη.
Μέθοδος Green light laser
Προσομοιάζει με τη Holep στο ότι κι εδώ το μέσο είναι laser (πράσινη πηγή φωτός), αλλά δεν υπάρχει λήψη ιστού για βιοψία, γιατί εξαχνώνει (εξατμίζει) τον προστάτη. Άρα, ενδείκνυται για ασθενείς με χαμηλό PSA (ώστε η πιθανότητα συνύπαρξης καρκίνου να είναι πολύ μικρή), και για προστάτες μέχρι 100 γραμμάρια. Είναι η λιγότερο αιμορραγική απ’όλες τις μεθόδους.
Ας σημειωθεί πως και σε αυτές τις 3 μεθόδους, μια ανεπιθύμητη ενοχλητική παρενέργεια αποτελεί το στένωμα της ουρήθρας.
Ενώ δηλαδή άμεσα μετεγχειρητικά ο ασθενής είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την ούρησή του, μετά από λίγες βδομάδες ή και μήνες, αρχίζει πάλι δυσουρία λόγω στενώματος στον αυλό της ουρήθρας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ποσοστό 2,3-3% και κυρίως σε διαβητικούς ασθενείς. Λύση αποτελεί η διάνοιξη του στενώματος μετεγχειρητικά με ενδοσκόπηση και νοσηλεία αυθημερόν.
Μέθοδος Rezum
H πιο πρόσφατη εφαρμοζόμενη τεχνική. Δεν αφαιρεί ούτε εξαχνώνει τον προστατικό υπερτροφικό ιστό. Πρόκειται για ενέσεις υδρατμών, που εγχύονται σε διάφορα σημεία του προστάτη που χαρτογραφεί ο χειρουργός ουρολόγος κατά την ενδοσκόπηση.
Οι ενέσεις αυτές στο επόμενο 2μηνο συρρικνώνουν τον υπερτροφικό προστάτη και απελευθερώνουν αισθητά τον ασθενή από τη δυσουρία του. Ενδείκνυται για ασθενείς με μέτριου βαθμού δυσουρικά ενοχλήματα, PSA 2,5 ng/ml και προστάτες μέχρι 80 γραμμάρια, χωρίς ιστορικό προστατίτιδων (λοιμώξεων προστάτη) ή επεισόδια επίσχεσης. Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου μετά από λίγες ώρες με καθετήρα, που τον φέρει κατ’οίκον 5-7 ημέρες. Απευθύνεται λοιπόν σε συγκεκριμένους ασθενείς με περιορισμένες ενδείξεις.
Ρομποτική αδενωματεκτομή προστάτη
Αποτελεί αφαίρεση του υπερτροφικού ιστού με το ρομποτικό σύστημα daVinci.
Απευθύνεται σε ασθενείς με πολύ μεγάλους προστάτες (>150 γρ), ριζική όμως αφαίρεση του υπερτροφικού ιστού και διάρκεια νοσηλείας 2-3 ημέρες. Ο καθετήρας αφαιρείται την 5η μετεγχειρητική ημέρα κατ’οίκον.
Σε ερωτήματα ασθενών αναφορικά με την εγκράτεια των ούρων ή αν θα έχουν επεισόδια ακράτειας, η απάντηση είναι αρνητική. Στα χέρια έμπειρων χειρουργών, δεν υφίσταται ενδεχόμενο ακράτειας ούρων.
Αναφορικά στη στύση, οι επεμβάσεις για υπερπλασία προστάτη δεν επηρεάζουν τη στυτική ικανότητα. Αυτό όμως που παγιώνεται σχεδόν μόνιμα είναι η παλινδρόμηση του σπέρματος. Δηλαδή, το σπέρμα δεν εκτονώνεται προς την έξοδο της ουρήθρας, αλλά βρίσκει ευκολότερη δίοδο προς την κύστη.
Η μόνη μέθοδος, που έχει τα μικρότερα ποσοστά παλίνδρομης εκσπερμάτισης αποτελεί η μέθοδος Rezum.
Καρκίνος προστάτη – ρομποτική ριζική προστατεκτομή και ρομποτικό FocalOne
Καρκίνος προστάτη – ρομποτική ριζική προστατεκτομή και ρομποτικό FocalOne Ο προστάτης αποτελεί έναν αδένα ανατομικά...
Θεραπεία Υπερπλασίας Προστάτη
Υπερπλασία προστάτη - Χειρουργικές μέθοδοι Ο προστάτης αποτελεί έναν αδένα, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με την...
Εξελίξεις στη θερμοκαυτηρίαση με το ρομποτικό σύστημα FocalOne: επαναστατική εστιακή θεραπεία για τον εντοπισμένο καρκίνο προστάτη
Ένα σύγχρονο κέντρο αντιμετώπισης καρκίνου προστάτη θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις θεραπευτικές επιλογές, όπως και...
Καρκίνος προστάτη: Δύσκολες ρομποτικές επεμβάσεις και στην Ελλάδα
Ρομποτικές επεμβάσεις ριζικών προστατεκτομών πολύ υψηλών απαιτήσεων πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στον ελληνικό...
Ριζική προστατεκτομή: πόσο επηρεάζει τη στύση;
Μεγάλο άγχος δημιουργεί στους άντρες που πρέπει να υποβληθούν σε ριζική προστατεκτομή η διατήρηση της στύσης μετά την...
Ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε προηγηθείσες επεμβάσεις προστάτη και σε πολύπλοκες περιπτώσεις
Πολλές φορές η αντιμετώπιση ενός καρκίνου προστάτη δεν πραγματοποιείται σε «παρθένους» προστάτες. Πιο αναλυτικά, η...
Πραγματοποίηση ρομποτικών ριζικών προστατεκτομών σε ασθενείς με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας
Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η Ομάδα της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας με Διευθυντή το Δρ Κυριάκου Γεώργιο, έχει...