Διουρηθρική Προστατεκτομή Turis

Διουρηθρική Προστατεκτομή Με Τη Χρήση Διπολικής Διαθερμίας (Turis)

διπολικής διαθερμίας turisΟ προστάτης αποτελεί αδένα του άρρενος πληθυσμού, ο οποίος συμβάλλει στην γονιμότητα του σπέρματος. Μετά την ηλικία των 35-40 ετών αρχίζει και υπερτρέφεται, σε άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο (άγνωστο γιατί-επικρατέστεροι ορμονικοί λόγοι). Το υπερτροφικό κομμάτι του προστάτη αποτελεί καλοήθη όγκο αυτού, ο οποίος κάποτε μπορεί να δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην ούρηση, όπως δυσκολία, συχνουρία, αίσθημα ατελούς κένωσης, διακοπτόμενη ροή, επιτακτικόττα, ακράτεια, επίσχεση (αδυναμία ούρησης), λοιμώξεις, πέτρες στην κύστη, νεφρική ανεπάρκεια κλπ. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν με φαρμακευτική αγωγή, όταν όμως η υπερτροφία εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό απαιτείται χειρουργική θεραπεία. Αυτή συνίσταται σε χειρουργική αφαίρεση του υπερτροφικού τμήματος του προστάτη, με αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση στη ροή των ούρων και τη βελτίωση όλων των παραπάνω συμπτωμάτων. Η κάψα του προστάτη στη χειρουργική θεραπεία της υπερτροφίας παραμένει, άρα ο ασθενής θα εξετάζεται και μετά για ενδεχόμενη καρκινογένεση, που πάντως είναι άσχετη με την υπερτροφία.

Τα τελευταία έτη χρησιμοποιείται με μεγάλη ασφάλεια και επιτυχία η μέσα από την ουρήθρα αφαίρεση του καλόηθους αδενώματος του προστάτη (υπερπλασία προστάτη) με τη χρήση διπολικής διαθερμίας turis.

Στη μέθοδο αυτή μπορούμε να έχουμε ιστό προστάτη προς παθολογοανατομική διερεύνηση (βιοψία), όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη, η δε χρήση του διπολικού ρεύματος ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο συνδρόμου απορρόφησης με την παλαιότερη μέθοδο χρήσης μονοπολικού ρεύματος, ενώ είναι πολύ οικονομικότερη από το laser.

Η αφαίρεση του καθετήρα πραγματοποιείται το πρώτο ή το δεύτερο 24ωρο μετά την επέμβαση και ο ασθενής εξέρχεται με απόλυτη ασφάλεια από το νοσοκομείο.