Ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε προηγηθείσες επεμβάσεις προστάτη

Ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε προηγηθείσες επεμβάσεις προστάτη και σε πολύπλοκες περιπτώσεις

Πολλές φορές οι επεμβάσεις προστάτη δεν πραγματοποιούνται σε «παρθένους» προστάτες. Πιο αναλυτικά, η διάγνωση ενός αδενοκαρκινώματος προστάτη συντελείται μερικές φορές τυχαία μετά από μια επέμβαση προστάτη για καλοήθη υπερτροφία (συνήθως διουρηθρική), όπου σε κάποια ιστοτεμάχια ανευρίσκεται καρκίνος.

Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει – αν η ηλικία του ασθενούς είναι συνήθως μέχρι 75-77 έτη- να ακολουθήσει και νέα επέμβαση στον προστάτη, όπου θα πραγματοποιηθεί αφαίρεση και της κάψας μαζί και με τις σπερματοδόχες κύστεις, δηλαδή ριζική προστατεκτομή.

Στους προστάτες αυτούς υπάρχει μια ιδιομορφία. Καταρχήν είναι «κούφιοι» εφόσον το εσωτερικό υπερτροφικό κομμάτι έχει αφαιρεθεί. Ο αυχένας της ουροδόχου κύστης είναι «φαρδύς», με αποτέλεσμα ο χειρουργός να έχει την εμπειρία και γνώση για το που θα ανοίξει τον αυχένα αυτόν, ώστε να μη δημιουργηθεί μεγάλο άνοιγμα στην κύστη, που θα δυσχεράνει την επανένωση κύστης-ουρήθρας. Τρίτον, λόγω της προηγηθείσας επέμβασης στον προστάτη αυτόν, υπάρχει πιθανότητα το τελικό τμήμα του εντέρου (ορθό) να είναι κολλημένο στην οπίσθια επιφάνεια του προστάτη και να δημιουργηθεί εύκολα τραυματισμός του εντέρου με πολύ κακά επακόλουθα.

Στις περιπτώσεις αυτές, έχει εξέχουσα θέση η ρομποτική αφαίρεση του προστάτη με το σύστημα daVinci.

επεμβάσεις προστάτη

Ριζική αφαίρεση προστaτικού καρκίνου με το ρομποτικό σύστημα daVinci σε χειρουργημένο ήδη προστάτη για υπερτροφία

Λόγω της τριδιάστατης εικόνας και εργονομίας των κινήσεων προσδίδονται πλεονεκτήματα ακρίβειας παρασκευής των ιστών, διατήρησης ικανού τμήματος του αυχένα της ουροδόχου κύστης, διαχωρισμού του εντέρου από την οπίσθια επιφάνεια του προστάτη με ασφάλεια και καλή διατήρηση του έξω σφιγκτήρα, ο οποίος είναι και ο μόνος πλέον για την εγκράτεια των ούρων (μετά από προηγηθείσα επέμβαση προστάτη καταργείται ο έσω σφιγκτήρας).

Στο Κέντρο της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας με Διευθυντή τον Δρ Κυριάκου Γεώργιο, έχει πραγματοποιηθεί πληθώρα ρομποτικών προστατεκτομών μετά από προηγηθείσα επέμβαση προστάτη για υπερτροφία. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα έχουν δείξει εξαιρετικά ογκολογικά αποτελέσματα, ενώ και τα λειτουργικά, όπως εγκράτεια των ούρων, αγγίζουν το 96%, εφάμιλλα της διεθνούς βιβλιογραφίας. Η επανάκτηση της στυτικής λειτουργίας επίσης δε διαφέρει από τα δεδομένα μιας προστατεκτομής σε παρθένους προστάτες.

Ας σημειωθεί πως από το ανάλογο κέντρο έχουν πραγματοποιηθεί και ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές και σε πολύπλοκες περιπτώσεις, όπου εκτός από τον προστάτη αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και παθήσεις της ουροδόχου κύστης. Πρόσφατα, επιτελέστηκε ταυτόχρονα ριζική προστατεκτομή μαζί με αφαίρεση ευμέγεθους εκκολπώματος ουροδόχου κύστης ρομποτικά με το σύστημα daVinci. Το εκκόλπωμα της ουροδόχου κύστης αποτελεί μια εσωτερική «κήλη» της κύστης, όπου από μια στενή οπή (αυχένας του εκκολπώματος) προβάλλει τμήμα της εσωτερικής επιφάνειας της κύστης (βλεννογόνος).

ekkolp

Εκκόλπωμα ουροδόχου κύστης, ένα δεξιά και ένα μεγαλύτερο αριστερά. Στο κέντρο η κοιλότητα είναι η ουροδόχος κύστη.

ekkol_new

Στο αριστερό εκκόλπωμα, φαίνονται πολυάριθμες πέτρες (επιπλοκή της λίμνασης των ούρων).

Το τμήμα αυτό στερείται μυϊκού τοιχώματος με αποτέλεσμα να μη συσπάται και να εγκλωβίζονται ούρα. Αυτή η κατακράτηση με τα λιμνάζοντα ούρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές λοιμώξεις (ουρολοιμώξεις) και άλλες επιπλοκές, όπως σχηματισμό λίθων.

Διαβάστε Ακόμη