Άρθρα & Συνεντεύξεις

https://www.iefimerida.gr (25 Ιανουαρίου 2021)

Επαναστατική θεραπεία καρκίνου προστάτη: Focal One, Ρομποτικά υποβοηθούμενη ογκεκτομή προστάτη

Η συσκευή Focal One® HIFU (υψηλής συχνότητας υπέρηχοι) είναι η πρώτη ιατρική ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ συσκευή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη συνδυάζοντας όλες τις τελευταίες τεχνολογίες απεικόνισης και θεραπείας.

Γιατί αποτελεί ιδανική εστιακή θεραπεία:
1. Απεικονίζει με ακρίβεια τη βλάβη με μαγνητική και υπερήχους
2. Αποτελεί μη επεμβατική χειρουργική προσέγγιση
3. Διοχετεύει ακριβή και αποτελεσματική θεραπευτική ενέργεια στη βλάβη-κακοήθεια, ενώ δίνει τη δυνατότητα επικύρωσης επιτυχίας στο τέλος της θεραπείας

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

https://www.athensvoice.gr (11 Οκτώβριος 2018)

Πόσο επικίνδυνες είναι οι ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος;

Νέοι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από ουρολογικές παθήσεις που αφορούν διαταραχές στην αποχέτευση των ούρων λόγω συγγενών δυσμορφιών αντιμετωπίζουν ακόμη και κίνδυνο απώλειας του νεφρού τους. Όμως, η έγκαιρη παρέμβαση αποδεικνύεται σωτήρια και επιπλέον απαλλάσσει τους ασθενείς από τις συχνές λοιμώξεις, την υπέρταση και άλλες παρενέργειες.

«Τη συχνότερη γενετική ανωμαλία αποτελεί η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, δηλαδή η απόφραξη στο σημείο που ο ουρητήρας συνδέεται με τη νεφρική πύελο, όπου συλλέγονται τα ούρα που παράγονται από τον νεφρό. Όταν συμβαίνει αυτό παρεμποδίζεται η ομαλή ροή των ούρων, οπότε αυτά λιμνάζουν στην πύελο, προκαλώντας τη διάτασή της, αλλά και αύξηση της ενδονεφρικής πίεσης και σταδιακή έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας. Η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης είναι περίπου 1,50/00 και τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται στον αριστερό νεφρό, και στα αγόρια», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

https://www.iatropedia.gr (08 Αυγούστου 2018)

Καρκίνος προστάτη: Γιατί το 85\% των ριζικών προστατεκτομών γίνεται ρομποτικά;

Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για ουρολογικούς καρκίνους σήμερα διενεργούνται με το ρομποτικό σύστημα daVinci, σύμφωνα με την πρώτη μετα-ανάλυση που εξέτασε τις γενικές τάσεις στη χρήση της ρομποτικής στην ουρολογική ογκολογία. Από τα αποτελέσματά της διαφάνηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των επεμβάσεων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη γίνεται ρομποτικά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, από όλους τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή (RP), οι χειρουργοί εφάρμοσαν ρομποτική τεχνική στο 85,4\% των επεμβάσεων. Επίσης, με το ρομποτικό σύστημα πραγματοποιήθηκε το 32,8\% των ριζικών κυστεκτομών (RC) και το 66,1\% των επεμβάσεων μερικής νεφρεκτομής (PN) το 2015. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση ρομποτικής χειρουργικής αυξήθηκε στις ΗΠΑ κατά 4, 11 και 110 φορές για τις επεμβάσεις RP, RC και PN, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2005.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

https://www.athensvoice.gr (04 Ιουλίου 2018)

Ριζική προστατεκτομή: πόσο επηρεάζει τη στύση;

Μεγάλο άγχος δημιουργεί στους άντρες που πρέπει να υποβληθούν σε ριζική προστατεκτομή η διατήρηση της στύσης μετά την επέμβαση. Σήμερα η ρομποτική χειρουργική υπόσχεται ύφεση των σεξουαλικών διαταραχών και αύξηση των πιθανοτήτων επανάκτησης της στυτικής ικανότητας των ανδρών που υποβάλλονται σε ριζική προστατεκτομή. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι καθησυχαστικά για τους ασθενείς -και κυρίως τους νεότερους που αναζητούν λιγότερο δυσμενείς επιπτώσεις και καλύτερη ποιότητα ζωής μετά τη χειρουργική επέμβαση- αφού καταδεικνύουν ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι βελτιωμένες τεχνικές δύνανται να εξασφαλίσουν ομαλότερη μετεγχειρητική πορεία, αλλά και ικανοποιητική στύση για διείσδυση.

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου, ο καρκίνος του προστάτη είναι η συνηθέστερη μη δερματική κακοήθεια στους άνδρες. Εμφανίζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Ωστόσο, περίπου το 10\% των νέων διαγνώσεων εμφανίζεται σε σεξουαλικά ενεργούς άνδρες, δηλαδή ηλικίας ≤ 55 ετών, ποσοστό που φανερώνει ότι η ηλικία των ανδρών κατά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη συνεχίζει να μειώνεται. Γεγονός όμως είναι ότι οι μικρότεροι άνδρες είναι πιθανότερο να έχουν καρκίνο χαμηλότερου βαθμού κατά τη διάγνωση και μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους άνδρες.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

https://www.farmakeutikoskosmos.gr (18 Ιανουαρίου 2018)

Νεφρολιθίαση: Υπάρχει ανώδυνη θεραπεία;

Τη νεότερη καινοτομία στο ενδοσκοπικό κομμάτι της ουρολογίας για απαλλαγή της αποχετευτικής μοίρας του νεφρού από λίθους, ακόμα και ευμεγέθεις, άνω των δύο εκατοστών, αποτελεί η ενδοσκοπική αφαίρεση λίθων με laser stone light. Η μέθοδος, που ενδείκνυται και για πολυάριθμους λίθους, είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ιδιαίτερα ασφαλής.

«Νεφρολιθίαση είναι η δημιουργία λίθων σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος. Υπάρχουν διάφορα είδη λίθων, οι οποίοι για να σχηματισθούν πρέπει να υπάρχει κάποια μεταβολική διαταραχή, ή το αποχετευτικό σύστημα του νεφρού να αποικίζεται με μικρόβια, ή να γίνεται χρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων. ‘Αλλοι λόγοι είναι οι διαταραχές ενδοκρινών αδένων και κυρίως των παραθυρεοειδών που έχουν άμεση σχέση με το μεταβολισμό του ασβεστίου και συγγενείς και επίκτητες ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος που δημιουργούν στάση στην αποχέτευση των ούρων», εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου Διδακτικό μέλος IRCAD/EITS της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου. Σπανιότερα, ο σχηματισμός τους οφείλεται σε κληρονομικές νόσους. Η σημαντικότερη βέβαια αιτία σχηματισμού λίθων είναι η πλημμελής πρόσληψη υγρών και γι’ αυτό ο κύριος τρόπος πρόληψης είναι η λήψη πολλών υγρών.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

ygeia360.gr (08 Ιανουαρίου 2018)

Πρωτοποριακή ρομποτική επέμβαση σε νεφρούς με πολλαπλούς όγκους

Πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτέλεσε η επέμβαση ρομποτικής μερικής νεφρεκτομής σε μεσήλικα άνδρα με σύνδρομο πολλαπλών όγκων και στους δύο νεφρούς, αφού σε ανάλογες περιπτώσεις ο ασθενής υποβάλλεται σε ακρωτηριαστικά χειρουργεία ολικής αφαίρεσης νεφρού ή νεφρών.

«Στατιστικά, περίπου 1 στους 7 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, με 6 στις 10 περιπτώσεις να αφορούν σε άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω. Η νόσος μπορεί, βεβαίως, να αναπτυχθεί και πριν από την ηλικία των 43 ετών, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος
Δρ. Κυριάκου.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

stogiatro.gr (21 Δεκεμβρίου 2017)

Πρόπτωση γυναικείων γεννητικών οργάνων: Γιατί να προτιμήσω τη ρομποτική χειρουργική;

Εξαιρετικά αποτελέσματα αποκατάστασης και επιτυχίας προσφέρει η ρομποτική χειρουργική στη διόρθωση της πρόπτωσης των γεννητικών οργάνων στη γυναίκα, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από την ουρολογική ομάδα του Δρ. Γεώργιου Κυριάκου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

«Η μέθοδος απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση και εμπειρία, διότι ανακατασκευάζει όλες τις διαταραγμένες δομές στο σώμα της γυναίκας, αλλά από την άλλη πραγματοποιείται με τέτοιο ελάχιστα επεμβατικό τρόπο ώστε η ασθενής έχει άριστα αποτελέσματα, χωρίς να βιώνει ταλαιπωρία και πόνο», τονίζει ο Δρ. Κυριάκου.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

Ιατροnet & ATHENS VOICE (22 Νοεμβρίου 2017)

Καρκίνος προστάτη: Γιατί να προτιμήσω τη ρομποτική χειρουργική;

Ο Δρ Γεώργιος Κυριάκου, χειρούργος-ουρολόγος, διευθυντής τμήματος Ελάχιστα Περεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, εξηγεί ότι προτείνεται ρομποτική χειρουργική θεραπεία και σε αυτές τις περιπτώσεις, διότι μεταξύ άλλων, το όφελος στην επιβίωση ήταν μεγαλύτερο στον υψηλού κινδύνου και τοπικά προχωρημένο καρκίνο σε σχέση με ασθενείς χαμηλού κινδύνου, ενώ η επέμβαση καθεαυτή ενέχει λιγότερες παρενέργειες από την ακτινοθεραπεία. Η ρομποτική, επίσης, αποτρέπει και μειώνει την εμφάνιση τοπικής υποτροπής, καθώς και ελέγχει καλύτερα την τοπική εξέλιξη της νόσου, αποφεύγοντας δυσάρεστες επιπλοκές.

Διαβάστε το άρθρο στο ATHENS VOICE εδώ.

Διαβάστε το άρθρο στο Ιατροnet εδώ.

Κατεβάστε  το άρθρο εδώ. (.pdf)

Ιατρικός Κόσμος (Τεύχος 18 | Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016)

Ρομποτική Χειρουργική: Ελπιδοφόρα μηνύματα στον τοπικά προχωρημένο και υψηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ένα από τα πλέον συχνά κακοήθη νεοπλάσματα στον άνδρα. Η διάγνωση στηρίζεται στον κλασικό έλεγχο, με κλινική εξέταση, το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και φυσικά τη βιοψία του προστάτη. Επικουρικά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πλέον μοντέρνες τεχνικές, όπως την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, έτσι ώστε να διαγνώσουμε και να εκτιμήσουμε πλήρως την έκταση και την ενδεχόμενη επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε το άρθρο online εδώ.

Κατεβάστε  το άρθρο εδώ. (.pdf)

Περιοδικό «ΔΥΟ»- Online version by ZITA MEDICAL MANAGEMENT  7/2016

Αιτιολογία-διάγνωση και θεραπεία λιθίασης ουροδόχου κύστης, ουρητήρα και νεφρού με laser

ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ ΚΑΙ ΕΥΚΑΜΠΤΗ ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Πέτρες (λίθοι) μπορούν να δημιουργηθούν οπουδήποτε στην αποχετευτική μοίρα του νεφρού. Για να σχηματισθούν λίθοι πρέπει να υπάρχει συνήθως μια μεταβολική διαταραχή, όπου διάφορα άλατα ή ιχνοστοιχεία αποβάλλονται σε περίσσεια με τα ούρα, καθιζάνουν και το ίζημα αυτό αποτελεί πυρήνα συγκόλλησης νέων αλάτων και σχηματισμό πέτρας. Επίσης, λιθίαση μπορεί να δημιουργηθεί όταν το αποχετευτικό σύστημα του νεφρού αποικίζεται με μικρόβια που δύσκολα εκριζώνονται, τα οποία με τη σειρά τους σχηματίζουν πλάκες συγκόλλησης νέων αλάτων και σχηματισμό λίθων. Πέτρες μπορούν επίσης να εμφανιστούν μετά από χρόνια χρήση φαρμάκων (πχ για θεραπεία του AIDS) ή λήψη χημειοθεραπείας για κακοήθειες.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

 

 

Ρομποτική χειρουργική: Ελπιδοφόρα μηνύματα στον τοπικά προχωρημένο και υψηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος προστάτη έχει διάφορες παραμέτρους που εκφράζουν την επιθετικότητά του. Αρκεί να υφίσταται μια υψηλή τιμή από αυτές τις παραμέτρους για να χαρακτηρίσει μια νόσο υψηλού κινδύνου, ενώ όσο περισσότερες παράμετροι υφίστανται ταυτόχρονα τόσο υψηλότερος είναι αυτός ο κίνδυνος (όπως Gleason score > 7, PSA > 10 ng/ml, διήθηση κάψας προστάτη και επέκταση νόσου εκτός αυτής στη μαγνητική τομογραφία).

Οι ασθενείς με υψηλού κινδύνου και τοπικά προχωρημένο καρκίνο την ώρα της διάγνωσης έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μεταστάσεων και παρουσιάζουν υποψηφιότητα στο μέλλον για θνητότητα από τον καρκίνο.

Γιατί προτείνεται ρομποτική χειρουργική θεραπεία και σε αυτές τις περιπτώσεις?…

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

 

 

Ρομποτική θεραπεία πρόπτωσης γεννητικών οργάνων

Το Ουρολογικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία την εξειδικευμένη λαπαροσκοπική και ρομποτική μέθοδο με το σύστημα «daVinci» για τη θεραπεία της πρόπτωσης  γεννητικών οργάνων στις γυναίκες, έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία περισσότερα από 120 περιστατικά – αριθμό που αποτελεί ορόσημο για την ελάχιστα επεμβατική ουρολογία.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

 

ΕΘΝΟΣ 25/02/2016 – «Ρομποτικές επεμβάσεις στον προστάτη: Τι πρέπει να γνωρίζετε.»

Οι εξελίξεις στη βιοϊατρική τεχνολογία που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία οδήγησαν στο σημαντικότερο τεχνολογικό επίτευγμα για την ουρολογική χειρουργική, το ρομποτικό σύστημα da Vinci. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, στο 85\% των περιπτώσεων που περιπτώσεων που χειρουργούνται για καρκίνο προστάτη, εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Περιοδικό «ΔΥΟ»- Τριμηνιαία έκδοση της ZITA MEDICAL MANAGEMENT | No 6 – 3/2016

«Ενδείξεις ρομποτικής χειρουργικής στην ουρολογία – Μέγιστα οφέλη σε επιβαρυμένους ασθενείς.»

Το πιο πρόσφατο και σημαντικότερο βιοτεχνολογικό επίτευγμα, που απογείωσε την ουρολογική χειρουργική, αποτέλεσε η χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci. Παρέχει: Εξαιρετική «τρισδιάτατη» ευκρίνεια του χειρουργικού πεδίου, πρόσβαση της ρομποτικής κάμερας στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του χειρουργικού παρασκευάσματος, εργονομία κινήσεων, ελάχιστο μετεγχειρητικό άλγος, ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο και επάνοδο στην καθημερινότητα, μειωμένες απώλειες αίματος, άρα και ποσοστό μεταγγίσεων, και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Περιοδικό «ΔΥΟ»- Τριμηνιαία έκδοση της ZITA MEDICAL MANAGEMENT | No 2 – 4/2015

«Πρόληψη, διάγνωση και ρομποτική χειρουργική στον εντοπισμένο καρκίνο προστάτη.»

Στην Ευρώπη, ο καρκίνος προστάτη αποτελεί τον πιο κοινό τύπο νεοπλάσματος, με επίπτωση 214 περιπτώσεων στους 1.000 άνδρες, ενώ ακολουθεί ο καρκίνος πνεύμονα και παχέος εντέρου. Περαιτέρω, ο καρκίνος προστάτη αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό. Από το 1985 υπάρχει αύξηση του αριθμού θανάτων από προστατικό καρκίνο ακόμα και στις χώρες όπου δεν είναι τόσο συχνός.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Ιατρικός Κόσμος 

«Ακράτεια ούρων και πρόπτωση γεννητικών οργάνων στη γυναίκα – Παραμένει ταμπού ή πλέον αντιμετωπίζεται επιτυχώς;»

Παρά το ότι διανύουμε την τρίτη χιλιετία, μερικά ιατρικά προβλήματα του θήλεος πληθυσμού, όπως ακράτεια ούρων και πρόπτωση γεννητικών οργάνων, αποτελούν ακόμη ταμπού. Έτσι, αυτές οι γυναίκες διστάζουν να επισκεφθούν τον ειδικό ιατρό, απομονώνονται κοινωνικά ή πιστεύουν πως μια λύση στο πρόβλημά τους είναι ανέφικτη, θεωρώντας πως τα παραπάνω αποτελούν εξελικτική πορεία της ζωής τους, που μοιραία θα κουβαλούν στους ώμους τους, επωμιζόμενες στωικά τις συνέπειές τους.
Η παθητική αυτή στάση θεωρείται, από εμάς τους σύγχρονους επιστήμονες, απόλυτο σφάλμα, εφόσον η παθολογία αυτή της γυναίκας αντιμετωπίζεται πλέον με εξαιρετικά περιθώρια βελτίωσης και αποκατάστασης.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

«Συνεργασία με καταξιωμένα Πανεπιστημιακά Κέντρα της Γαλλίας στη ρομποτική λαπαροσκοπική ουρολογία»

Μία πολύ σημαντική συνεργασία, στον το­μέα της Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Ουρολογικής Χειρουργικής, με δύο εξέχοντα πανεπιστημιακά κέντρα του εξωτερικού, έκλεισε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Το Κέντρο της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρι­κού Κέντρου Αθηνών, το οποίο διευθύνει ο Χειρουργός κ. Γεώργιος  Ν. Κυριάκου, εξασφάλισε προσφάτως συνεργασία με τη Λαπαροσκοπική Ουρολογική Κλινική του IRCAD/EITS (Research Institute against Digestive Cancer / European Institute of Tele-Surgery) της Ιατρικής Σχολής του Στρασβούργου και το Ρομποτικό και Λαπαροσκοπικό Κέντρο Saint Augustin που λειτουργεί στο Μπορντό τηςΓαλλίας. Διευθυντής και των δύο κορυφαίων Ιατρικών Κέντρων της Γαλλίας, είναι ο Καθηγητής κ. Thierry Piechaud, γνωστός διεθνώς για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής  Ουρολογίας.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

«ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ XΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ»

Την τελευταία 10ετία, εξελίξεις στη βιοτεχνολογία έχουν δώσει σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της χειρουργικής. Η Ουρολογία κατεξοχήν έχει επωφεληθεί της εξέλιξης αυτής χάρη στη βελτίωση του λιθοτρίπτη, στη χρήση του laser, στην εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ενώ το τελευταίο και σημαντικότερο τεχνολογικό επίτευγμα, που απογείωσε την ουρολογική χειρουργική αποτέλεσε η χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

BHMAMEN 04/2015:«Ρομποτική ουρολογία»

To ρομποτικό σύστημα da Vinci αποτελεί το πιο πρόσφατο και σημαντικότερο βιοτεχνολογικό επίτευγμα που απογείωσε την ουρολογική χειρουργική.

Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ εργονομία και ακριβής παρασκευή των ιστών με τους ρομποτικούς βραχίονες αποτελεί άριστο εργαλείο στην εκρίζωση του καρκίνου του προ­στάτη, με διασφάλιση της εγκρά­τειας ούρων και της στυτικής ικα­νότητας. Ακόμη και στις περιπτώ­σεις όπου είναι απαραίτητη η αφαίρεση λεμφαδένων το ποσο­στό επιπλοκών και θρομβοεμβολικών επεισοδίων είναι σχετικά μικρότερο, όπως και οι απώλειες αίματος σε σχέση με την ανοικτή προστατεκτομή. 

 

Δείτε το άρθρο του κ.Κυριάκου στο περιοδικό BHMAMEN.

Άρθρο στο περιοδικό BIGFISH 05/2015 &  στην  online  περιοδική έκδοση του περιοδικού «Ιατρικός Κόσμος».

«ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ»

Παρότι διανύουμε την τρίτη χιλιετία, μερικά ιατρικά προβλήματα του γυναικείου πληθυσμού, όπως η ακράτεια ούρων και η πρόπτωση των γεννητικών οργάνων, αποτελούν ακόμη ταμπού, ώστε οι γυναί­κες να διστάζουν να επισκεφθούν τον ειδικό γιατρό, να απομονώνονται κοινωνικά ή να θεωρούν πως η λύση στο πρόβλημά τους είναι ανέφικτη. Η παθητική αυτή στά­ση, επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Κυριάκου, MD, PhD, FEBU, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Ιατρικό Αθηνών, Faculty Member, IRCAD/EΙTS Strasbourg, θεωρείται απόλυτο σφάλμα, εφόσον η παθολογία αυτή της γυναίκας αντιμετωπίζεται πλέον με εξαιρετικά περιθώρια βελτίωσης και αποκατάστασης.

Δείτε το άρθρο του κ.Κυριάκου στο περιοδικό BIGFISH.

Άρθρο στο περιοδικό ESQUIRE 06/2015

«ΕΜΠΙΣΤΕΥΣΟΥ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΣΟΥ ΣΤΑ «ΧΕΡΙΑ»ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ»

Η ρομποτική χειρουργική αποδεικνύεται απόλυτα ασφαλής επέμβαση με βασικά πλεονεκτήματα και άμεση επάνοδο στη φυσιολογική ζωή.

Την πιο ενδεδειγμένη ένδειξη για ρομποτική θεραπευτική αντι­μετώπιση στην ουρολογία αποτελεί ο εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Ο ένας είναι καθαρά πρα­κτικός: Ο προστάτης αποτελεί ένα δυσπρόσιτο όργανο, χαμηλά στην πύελο και πίσω από την ηβική σύμφυση. Όμως με τη χρήση ρομποτικής κάμερας και αντίστοιχων εξαρτημάτων η προσέγγιση καθίσταται άνετη. Ο δεύτερος λόγος είναι και ο πιο ου­σιώδης: Η εξαιρετικά μεγάλη ευκρίνεια και η εργονομία κινήσεων που παρέχει το ρομποτικό σύστημα Da Vinci αποτελούν άριστο εργαλείο σε δύο σημαντικές λειτουρ­γικές παραμέτρους του ασθενούς: την εγκράτεια ούρων και τη στυτική ικανότητά του. Αυτές οι δύο παράμετροι εξαρτώνται από την ικανή διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων και των στυτικών νεύρων, την καλή διατήρηση του αυχένα της ουροδόχου κύστης, την παρασκευή ικανού κολοβώματος ουρήθρας με το σφιγκτήρα ακέραιο κ.λπ.

Πώς η ρομποτική τεχνική αφαιρεί τον προστάτη, αλλά βελτιώνει σημαντικά την επαναλειτουργία της στύσης (και την εγκράτεια των ούρων)

Μετα-αναλύσεις αποδεικνύουν ότι η ρομποτική ριζική προστατεκτομή φαίνεται να υπερτερεί στην ανάκτηση της πρώιμης εγκράτειας σε σχέση με την ανοιχτή και τη λαπαροσκοπική προστατεκτομή.

Δείτε το άρθρο του κ.Κυριάκου στο περιοδικό ESQUIRE.

Άρθρο στο εφημερίδα REALhealth 9/2015

«Ρομποτική χειρουργική στην ουρολογία»

Το σύστημα Da Vinci αποτελεί την υψηλότερη τεχνολογική εξέλιξη και υποκαθιστά την ανοιχτή χειρουργική που μέχρι τώρα «φόβιζε» τον ασθενή.

Την τελευταία δεκαετία υπήρξε η συμβολή της βιοτεχνολογίας στην ανάπτυξη της χειρουργικής , με ιδιαίτερο όφελος για την ειδικότητα της ουρολογίας , όπου η ελάχιστη παρέμβαση τείνει να υποκαταστήσει την κλασική ανοιχτή χειρουργική, που μέχρι τώρα «φόβιζε» τον ασθενή.

Για τις σημαντικές αυτές εξελίξεις μιλά ο Γεώργιος Ν. Κυριάκου, MD, PhD,FEBU, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών , διευθυντής του Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών , πανεπιστημιακό μέλος της Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου (IRCAD/EITS).

Δείτε το άρθρο του κ.Κυριάκου στο περιοδικό REALhealth.

 

BODY&SOUL 10/2015: «ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ   ΣΤΗΝ  ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ. ΜΕΓΙΣΤΑ  ΟΦΕΛΗ  ΣΕ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟΥΣ  ΑΣΘΕΝΕΙΣ.»

Το ρομποτικό συστήμα da Vinci, εξηγεί ο κ. Γεώργιος   Κυριάκου MD, PhD, FEBU, Διευθυντής Κέντρου Eλάχιστα Επεμβατικής   Ουρολογίας, Ιατρικό Αθηνών,  Faculty Member, IRCAD/ EITS Strasbourg, παρέχει εξαιρετική «τρισδιάστατη» ευκρίνεια του χειρουρ- γικού πεδίου, πρόσβαση της ρομποτικής κάμε- ρας  στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του χειρουργικού παρασκευάσματος, εργονομία κινήσεων, ελάχιστο μετεγχειρητικό άλγος, ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο και επάνοδο στην καθημερινότητα, μειωμένο ποσοστό μεταγγίσεων και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Δείτε το άρθρο του κ.Κυριάκου στο περιοδικό BODY&SOUL.