Καρκίνος Νεφρού, ρομποτική νεφρεκτομή, νεφρεκτομή, μερική νεφρεκτομή

Παθήσεις Νεφρών

καρκίνος νεφρού - ρομποτική νεφρεκτομή ρομποτική νεφρεκτομή

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΕΦΡΩΝ

Οι διαστάσεις των νεφρών είναι γύρω στα 11 με 12 εκατοστά και τα όργανα αυτά βρίσκονται κάτω από τα δύο μέρη του θώρακα, δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής μας στήλης. Είναι πίσω από το έντερο και ακουμπούν στο οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα. O δεξιός νεφρός βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από ό,τι ο αριστερός νεφρός λόγω του ήπατος.

Οι νεφροί μέσω της ούρησης αποβάλλουν επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες και έχουν τη συμβολή τους στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των ηλεκτρολυτών (νατρίου, καλίου κλπ). Αυτό συμβαίνει αφού ο νεφρός είναι το όργανο που ρυθμίζει τη διακίνηση και επαναρρόφηση νερού, γλυκόζης και  αμινοξέων, ουσίες μείζονος σημασίας για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Ένα επίσης πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των νεφρών είναι η παραγωγή ορμονών, όπως η ρενίνη, που είναι καθοριστική για την αρτηριακή πίεση, καθώς και η ερυθροποιητίνη, βασική ορμόνη παραγωγής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

Α. ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΟΓΚΟΙ ΝΕΦΡΩΝ, ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΝΕΦΡΩΝ

Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του όγκου πραγματοποιείται είτε η μερική αφαίρεση του οργάνου με τον όγκο ή η ριζική νεφρεκτομή (αφαίρεση όλου του νεφρού). Εφαρμόζεται πλέον σε ειδικευμένα κέντρα η ρομποτική και λαπαροσκοπική μέθοδος (χωρίς τομές και συνήθως αναίμακτη).

 

Β. ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ (νεφρική λιθίαση)

Οι πέτρες στο νεφρό μπορεί να υπάρχουν είτε μέσα στους κάλυκες (οι μικρότεροι σάκοι συλλογής των ούρων), είτε μέσα στη κεντρική ουροφόρο κοιλότητα του νεφρού (πύελος).

 

Γ. ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΝΕΦΡΩΝ (πεταλοειδής νεφρός, διπλός νεφρός, σύνδρομο στένωσης πυελοουρητηρικής συμβολής, έκτοπος νεφρός κλπ)


Πεταλοειδής νεφρός: οι νεφροί ενωμένοι δίκην πετάλου

Σύνδρομο στένωσης πυελο- ουρητηρικής συμβολής: το σημείο ένωσης νεφρού και ουρητήρα είναι εκ γενετής στενωμένο.

Δ. ΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΕΦΡΩΝ  

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

 • Ο νεφροκυτταρικός καρκίνος (RCC) αποτελεί το 90\% όλων των νεφρικών κακοηθειών
 • Το 20-30\% θα πρωτοεμφανιστεί με μεταστατική νόσο
 • Το 20\% μετά νεφρεκτομή θα αναπτύξουν υποτροπή ή/και μεταστατική νόσο
 • Υψηλή επίπτωση σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία, ενώ
 • Χαμηλή σε Ινδία, Ιαπωνία, Κίνα και Αφρική, όπως και θνητότητα (γενικότερα σε Ασιάτες και Αφρικανούς)
 • 10ος πιο κοινός καρκίνος στην Ευρώπη
 • 75\% με Ca νεφρού > 60 ετών
 • 6ος σε συχνότητα καρκίνος σε άνδρες και 9ο στις γυναίκες στη Βρετανία
 • Από 2007-2030 υπολογίζεται αύξηση στην επίπτωση καρκίνου νεφρού 27\% και 18\% σε άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα
 • 2πλάσια θνητότητα στους άνδρες/γυναίκες λόγω:
  – Καπνίσματος
  – Έκθεσης σε βιομηχανικά καρκινογόνα
 • Παχυσαρκία. 30\% περιπτώσεων RCC σε υπέρβαρους στην Ευρώπη
 • Αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση μεταξύ σωματικής άσκησης και κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου νεφρού
 • Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνουν τον κίνδυνο
 • Συσχέτιση μεταξύ μακροχρόνιας υπέρτασης και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου νεφρού
 • Μεγαλύτερος κίνδυνος όταν υπέρταση και παχυσαρκία μαζί (ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου!!!)

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η πλειονότητα των περιπτώσεων ασυμπτωματικοί. Σπάνια:

 • Αιματουρία
 • Πόνος στην οσφύ
 • Ψηλαφητή μάζα
 • Συμπτώματα από μεταστάσεις (πχ βήχας σε πνευμονική μετάσταση)

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΓΚΩΝ ΝΕΦΡΟΥ

Κακοήθεις: 3 μείζονες ιστολογικοί υπότυποι (Ca)

Α) διαυγοκυτταρικό καρκίνωμα (80-90\%)

Β) θηλώδες (10-15\%)

Γ) χρωμόφοβο (4-5\%)

Kαλοήθεις

Α) Αγγειομυολίπωμα

Β) Ογκοκύττωμα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

1.H ευρεία χρήση του υπερηχογραφήματος έχει αυξήσει τον αριθμό των τυχαία ανιχνευόμενων νεφρικών όγκων.
2.Αξονική τομογραφία. Eξέταση εκλογής για επιβεβαίωση της διάγνωσης και σταδιοποίηση πρωτοπαθούς νεφροκυτταρικού καρκινώματος άμεσα μετά την ανεύρεση μάζας νεφρού σε υπερηχογράφημα.


3.H ευρεία χρήση του υπερηχογραφήματος έχει αυξήσει τον αριθμό των τυχαία ανιχνευόμενων νεφρικών όγκων.

Αμφιλεγόμενες απόψεις, λόγω

Λαθών δείγματος

Υψηλής ευαισθησίας επί + αποτελέσματος, αλλά πιθανά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα

Πιθανότητα για διασπορά νόσου

4.Μαγνητική τομογραφία. Eξέταση εκλογής σε περιπτώσεις κυστικών όγκων (Bosniak > 3 πρέπει να αφαιρείται) τοπικής επέκτασης της νόσου, πιθανής φλεβοθρόμβωσης, αλλεργίας στο σκιαγραφικό, σε εγκυμοσύνη και σε ασθενείς με ήπια νεφρική ανεπάρκεια, όπως και για την εκτίμηση επέκτασης καρκινικού θρόμβου στην κάτω κοίλη φλέβα

5.PET (Positron Emission Tomography). Μπορεί να ανιχνεύσει μεταστατική νόσο, που δεν έχει διαγνωστεί με την κοινή αξονική και μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή της θεραπευτικής αντιμετώπισης
6.Κατευθυνόμενη βιοψία με τη χρήση απεικονιστικών μεθόδων

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ρομποτική Νεφρεκτομή

Ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να τύχει ίασης, η οποία κατορθώνεται σχεδόν αποκλειστικά από τη ριζική χειρουργική εξαίρεσή του (ο νεφρός και ο όγκος του με όλο το περινεφρικό λίπος). Η ριζική αφαίρεσή του μέσω του ρομποτικού συστήματος DaVinci (ρομποτική νεφρεκτομή), απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και λεπτότατους χειρισμούς.

Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως ο νεφρός βρίσκεται πλησίον μεγάλων αγγείων (αορτή, κάτω κοίλη φλέβα), αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης εκπαίδευσης και αποκτηθείσας εμπειρίας με άριστα αποτελέσματα, όσον αφορά στην επιβίωση των ασθενών με εντοπισμένο καρκίνο του νεφρού.
Ρομποτική Νεφρεκτομή

Παρόμοια αποτελέσματα υπάρχουν και σε καρκίνο του ουροθηλίου της αποχετευτικής μοίρας του νεφρού (νεφρικές κοιλότητες, ουρητήρας), όπου εκτός από τη ριζική εξαίρεση του νεφρού απαιτείται και η εξαίρεση όλου του ουρητήρα (ρομποτική νεφροουρητηρεκτομή).

Και στις 2 επεμβάσεις (ρομποτική νεφρεκτομή και ρομποτική νεφροουρητηρεκτομή) η έξοδος από το νοσοκομείο πραγματοποιείται 2 ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ η πιθανότητα μετάγγισης τέτοιων ασθενών σχεδόν είναι παρελθόν με αυτή την τεχνική. Καθότι δεν υπάρχει τομή σε αυτό το χειρουργείο, το οποίο πραγματοποιείται μέσω οπών, δεν υφίσταται μετεγχειρητικός πόνος και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εξαιρετικά ταχεία.

Η τρισδιάστατη άποψη του χειρουργικού πεδίου, η σταθερότητα και ακρίβεια των ρομποτικών βραχιόνων και οι πολλαπλοί άξονες κινήσεων προσφέρουν τα μέγιστα γι’ αυτή τη συγκεκριμένη επέμβαση, το δε κόστος έχει ελαττωθεί προσφέροντας πολύ λογικά οικονομικά πακέτα νοσηλείων.

Και οι 2 παραπάνω επεμβάσεις (ρομποτική νεφρεκτομή και ρομποτική νεφροουρητηρεκτομή) μπορούν να πραγματοποιηθούν και λαπαροσκοπικά.

Ρομποτική Μερική Νεφρεκτομή

Η εξέλιξη της ογκολογικής ουρολογίας επεκτάθηκε στη χειρουργική του νεφρού, καταφέρνοντας να αφαιρείται ο όγκος με διατήρηση του νεφρού. Υφίστανται ενδείξεις, όπως:

 • Απόλυτες: ανατομικός ή λειτουργικός μονήρης νεφρός
 • Σχετικές:
  α) συνθήκες που μπορεί να απειλήσουν τη μελλοντική λειτουργικότητα του ετερόπλευρου νεφρού, πχ Σακχαρώδης διαβήτης, Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υπέρταση κλπ
  β) κληρονομικές παθήσεις με υψηλό κίνδυνο προσβολής από όγκο του άλλου νεφρού, πχ νόσο Von-Hippel Lindau

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗΣ

 • Για όγκους < 4 εκ → παρέχει διαστήματα ελεύθερα νόσου και επιβίωση παρόμοια με αυτά της ριζικής
 • Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ριζική νεφρεκτομή σε σχέση με αυτούς που έχουν υποστεί μερική νεφρεκτομή, πιθανώς να έχουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της νεφρικής λειτουργίας, που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια!!!
 • Ασθενείς με όγκους ακόμα και μέχρι 7 εκ, που έχουν υποβληθεί σε μερική νεφρεκτομή → ίδια καλά ογκολογικά αποτελέσματα με αυτoύς με ριζική νεφρεκτομή

Η ρομποτική μερική νεφρεκτομή πραγματοποιείται διεθνώς σε μικρούς σχετικά όγκους (μέχρι 4 εκατ.) και μακριά από τα αγγεία του νεφρού. Η αφαίρεση μεγαλύτερων όγκων (μέχρι και 6,5 εκατοστά) και κοντά στα μεγάλα αγγεία απαιτεί απόλυτη εμπειρία, συντονισμό μεταξύ των μελών της ομάδας, συγχρονισμό αποφασιστικών χειρουργικών κινήσεων και ταχύτητας, και εξαιρετικά εκπαιδευμένο αναισθησιολογικό team, ώστε να μην ισχαιμίσει ο νεφρός.

Επίσης, σε περίπτωση συνδρόμου πολλαπλών όγκων και στους 2 νεφρούς πάση θυσία θα πρέπει να διατηρούνται οι νεφροί, ώστε ο ασθενής να μην υποβάλλεται σε ακρωτηριαστικά χειρουργεία ολικής αφαίρεσης νεφρού και να παραμείνει ΆΝΕΦΡΟΣ! Έτσι, στον ασθενή αυτόν πραγματοποιείται ρομποτική μερική νεφρεκτομή και ο ασθενής αυτός διατηρεί τους νεφρούς του, ενώ και το επίπεδο διαβίωσής του εξαιρετικό, καθώς και η ελπίδα του για λαμπρό μέλλον υπαρκτή με ποιότητα ζωής. Η χειρουργική αυτή αποτελεί δείγμα εξελιγμένου και προοδευτικού ρομποτικού ουρολογικού χειρουργικού επιτεύγματος!

Άλλες τεχνικές εξαίρεσης του καρκίνου νεφρού μη χειρουργικές

A. Κρυοθεραπεία (Cryotherapy), Ραδιοσυχνότητα ή Ραδιοκύματα (Radiofrequency)

Πραγματοποιούνται σε:

 • Μικρούς καρκίνους νεφρού (< 3 εκ.)
 • Ηλικιωμένους ασθενείς
 • Ασθενείς με αυξημένο διεγχειρητικό κίνδυνο
 • Σε νεφρούς με πολλαπλούς όγκους άμφω
 • Σε μονήρη νεφρό

Πρόκειται για εισαγωγή βελόνας, μιας ή περισσότερων ανάλογα με το μέγεθος του όγκου, που εισάγεται μέσα στον καρκίνο και ο τελευταίος νεκρώνεται, στη μεν κρυοθεραπεία μέσω ψύξης στη δε ραδιοσυχνότητα μέσω θερμικής νέκρωσης. Προς το παρόν δεν υποκαθιστούν τη χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου νεφρού αλλά εφαρμόζονται σε ασθενείς με τις πιο πάνω ενδείξεις.

B. Χειρουργική θεραπεία καρκίνου νεφρού με μετάσταση

 Μεταστασεκτομή θα πρέπει να εφαρμοστεί σε:

 • αρρώστους με υπολειμματική και εξαιρέσιμη μεταστατική νόσο, που έχουν σταθεροποιηθεί ή υπακούσει σε προηγηθείσα θεραπεία
 • μονήρη υποτροπή στην κοίτη του αφαιρεθέντος νεφρού με τον καρκίνο
 • περιορισμένο αριθμό μεταστατικών εστιών, και φυσικά
 • ο ασθενής να ευρίσκεται σε καλή γενική κατάσταση,

ώστε να βελτιωθεί η πρόγνωση.

Διαβάστε Ακόμη