Οπισθοπεριτοναϊκή Ίνωση

Διάφορες νόσοι του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου (πίσω από την κοιλιά-περιοχή νεφρών και μεγάλων αγγείων) και κυρίως η οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση δημιουργούν στραγγαλισμό των ουρητήρων με επακόλουθο τη δυσχέρεια στην αποχέτευση των ούρων και υδρονέφρωση (διάταση των νεφρών), η οποία απειλεί τη λειτουργικότητα των νεφρών.

Οπισθοπεριτοναϊκή ΊνωσηBαθμοί υδρονέφρωσης

Στην οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση παράγεται ινώδης ιστός σε μεγάλη έκταση (ιστός σαν φύλλα κρεμμυδιού), καλοήθης μεν, αλλά η υπερπαραγωγή του στραγγαλίζει λεπτές δομές, όπως είναι οι ουρητήρες (λεπτοί σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην κύστη).

Οπισθοπεριτοναϊκή Ίνωση

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για αυτή τη νόσο, συνήθως όμως είναι ιδιοπαθής (δεν ανευρίσκεται αιτία). Άλλα αίτια αποτελούν οι αγγειακές παθήσεις, τραύματα, φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου κλπ. Οι ουρητήρες χρήζουν απελευθέρωσης από αυτόν τον ανελαστικό ιστό και πολλές φορές μετακίνηση του κορμού τους στον ενδοκοιλιακό χώρο (δηλαδή μέσα στην κοιλία), που αποτελεί προστασία για την εκ νέου απόφραξή τους από αυτόν τον ινώδη ιστό (ουρητηρόλυση). Αν δεν πραγματοποιηθεί η επέμβαση αυτή, τότε η χρόνια απόφραξη των ουρητήρων θα προκαλέσει καταστροφή των νεφρών.

Η απειλή αυτή των ουρητήρων στην οπισθοπεριτοναϊκή ίνωση αντιμετωπίζεται πλέον και με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci με αναίμακτο τρόπο και με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας. Η ρομποτική ουρητηρόλυση επιτρέπει στον ασθενή να εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα της επέμβασης, κάτι που δεν υφίσταται με την ανοικτή προσπέλαση, ενώ η πιθανότητα μετάγγισης τέτοιων ασθενών σχεδόν είναι παρελθόν με αυτή την τεχνική. Καθότι δεν υπάρχει τομή σε αυτό το χειρουργείο, το οποίο πραγματοποιείται μέσω οπών, δεν υφίσταται μετεγχειρητικός πόνος και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εξαιρετικά ταχεία.

Η τρισδιάστατη άποψη του χειρουργικού πεδίου, η σταθερότητα και ακρίβεια των ρομποτικών βραχιόνων και οι πολλαπλοί άξονες κινήσεων προσφέρουν τα μέγιστα γι’ αυτή τη συγκεκριμένη επέμβαση, το δε κόστος έχει ελαττωθεί προσφέροντας πολύ λογικά οικονομικά πακέτα νοσηλείων.

Ας σημειωθεί πως στο Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού ΑΘηνών έχει πραγματοποιηθεί το πλείστο ανάλογων επεμβάσεων στον ελληνικό χώρο με εξαιρετικά υψηλά αποτελέσματα επιτυχίας.

Διαβάστε Ακόμη