Υπερπλασία ή Υπερτροφία Προστάτη

Προστάτης και Υπερπλασία/Υπερτροφία Προστάτη

Τι είναι ο προστάτης και τι η υπερπλασία προστάτη;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που παράγει και αποθηκεύει ένα συστατικό του σπέρματος και συμβάλλει στην γονιμότητα. Εντοπίζεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα, γι’ αυτό και σε περίπτωση σημαντικής αύξησης του μεγέθους του προκαλούνται προβλήματα στην ούρηση.

Αιτιολογία:

Μετά την ηλικία των 35-40 ετών αρχίζει και υπερτρέφεται, σε άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο (άγνωστο γιατί – επικρατέστεροι είναι οι ορμονικοί λόγοι).

 • Mέρος της διαδικασίας γήρανσης (αύξηση των υποδοχέων ανδρογόνων, τα οποία δίδουν τροφή στον προστάτη)
 • Η διϋδροτεστοστερόνη (κλάσμα της τεστοστερόνης) μπορεί να παίζει ένα ρόλο
 • Η υπερπλασία δεν μπορεί να προληφθεί
 • Η υπερτροφία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί
Αίτια πρόκλησης Υπερτροφια-Υπερπλασια προστατηυγιής και υπερτροφικός προστάτης

Συμπτώματα υπερπλασίας προστάτη

Το υπερτροφικό κομμάτι του προστάτη αποτελεί καλοήθη όγκο αυτού, ο οποίος κάποτε μπορεί να δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην ούρηση, όπως:

 • Συχνουρία, νυκτουρία
 • αίσθημα ατελούς κένωσης
 • διακοπτόμενη ροή
 • επιτακτικότητα
  Υπερτροφια-Υπερπλασια Προστατη Συχνοουρία
 • Ακράτεια
  Υπερτροφία-Υπερπλασία Προστατη Ακράτεια
 • επίσχεση (αδυναμία ούρησης)
 • λοιμώξεις (προστατίτιδες)
 • πέτρες στην κύστη
  Υπερτροφία-Υπερπλασία Προστατη Πετρες στην ουροδοχο κυστη
 • νεφρική ανεπάρκεια κλπ.

Διάγνωση

 • Συμπτωματολογία (ιστορικό του ασθενούς)
 • Κλινική εξέταση
  Δακτυλική ψηλάφηση του προστάτη, αυξημένο μέγεθος στην υπερτροφία αλλά προστάτης μαλακός ή υπόσκληροςΔιατεταμένη κάτω κοιλία (υπογάστριο), αν επίσχεση ούρων (γεμάτη κύστη)
  Υπερτροφια-Υπερπλασια Προστατη Διαγνωση κλινικη εξεταση δακτυλικη ψηλαφηση
 • Υπερηχογράφημα. Αύξηση διαστάσεων προστάτη, πάχυνση και δοκίδωση τοιχώματος ουροδόχου κύστης, πιθανή μεγάλη κατακράτηση ούρων.
  Υπερτροφια-Υπερπλασια Προστατη Διαγνωση κλινικη εξεταση υπερηχογραφημα
 • Ουροομετρία. Αποτελεί απλή μελέτη της καμπύλης της ούρησης, η μορφή της οποίας αποκαλύπτει παθολογική ροή ενδεικτική της υπερπλασίας προστάτη.
  Υπερτροφία-Υπερπλασία Προστάτη Διαγνωση κλινικη εξεταση ουροομετρία

Θεραπεία

Φαρμακευτική

Α. a-blockers. Παράγοντες που δρούν χαλαρώνοντας το σπασμό του προστάτη και τις αντιστάσεις της ουρήθρας. Ενίοτε μπορεί να προκαλέσουν ορθοστατική υπόταση και παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Β. Παράγοντες που δρούν ορμονικά. Η δράση τους ενέχει πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας και η αποτελεσματικότητά τους φαίνεται μετά κάποιους μήνες λήψης. Μειώνουν ψευδώς το PSA στο μισό.

Χειρουργική θεραπεία της υπερτροφίας προστάτη

Όταν η υπερπλασία  προστάτη εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό απαιτείται χειρουργική θεραπεία. Αυτή συνίσταται σε χειρουργική αφαίρεση του υπερτροφικού τμήματος του προστάτη, με αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση στη ροή των ούρων και τη βελτίωση όλων των παραπάνω συμπτωμάτων. Η κάψα του προστάτη στη χειρουργική θεραπεία της υπερτροφίας παραμένει, άρα ο ασθενής θα εξετάζεται και μετά για ενδεχόμενη καρκινογένεση, που πάντως είναι άσχετη με την υπερτροφία.

Φαρμακευτική

Α. a-blockers. Παράγοντες που δρούν χαλαρώνοντας το σπασμό του προστάτη και τις αντιστάσεις της ουρήθρας. Ενίοτε μπορεί να προκαλέσουν ορθοστατική υπόταση και παλίνδρομη εκσπερμάτισηΥπερτροφία-Υπερπλασία Προστάτη θεραπεια φαρμακευτικη αγωγη

Β. Παράγοντες που δρούν ορμονικά. Η δράση τους ενέχει πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας και η αποτελεσματικότητά τους φαίνεται μετά κάποιους μήνες λήψης. Μειώνουν ψευδώς το PSA στο μισό.

Laser Προστατεκτομή (εξάχνωση του προστάτη)

Σημαντικό βήμα στη βελτίωση της ενδοσκοπικής τεχνολογίας αποτελεί η laser προστατεκτομή με ίνα green light  για τη θεραπεία της υπερτροφίας του προστάτη.Η τεχνική  αποτελεί ένα εξαίρετο αντικείμενο χειρουργικής θεραπείας της υπερτροφίας στα χέρια της ενδοσκοπικής ομάδας με πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ενδοσκοπικής ουρολογικής χειρουργικής, με απόλυτη ασφάλεια ακόμα και σε ασθενείς με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, οι οποίοι θέλουν να απαλλαγούν από μια προβληματική και νοσηρή ούρηση.

Υπερτροφία-Υπερπασία Προστατη θεραπεια laser προστατεκτομη

Πλεονεκτήματα

Η laser προστατεκτομή παρουσιάζει το πλεονέκτημα του ελαχιστότατου έως ανύπαρκτου κινδύνου αιμορραγιών με τη «φωτοεξάχνωση» του προστάτη και ενδείκνυται σε ασθενείς με προβλήματα πηκτικότητας αίματος ή σε ασθενείς που απαιτείται να λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, ενώ δεν παρουσιάζονται κίνδυνοι για ανεπιθύμητα σύνδρομα όσο και αν διαρκέσει η επέμβαση.Ο καθετήρας αφαιρείται την επόμενη ημέρα του χειρουργείου και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου.

Μειονεκτήματα

Η έλλειψη ιστού προς βιοψία και η όχι τόσο ριζική εξαίρεση του καλόηθους προστατικού αδενώματος.

Διουρηθρική προστατεκτομή με διπολικό ρεύμα ( Turis )

Υπερτροφία-Υπερπασία Προστατη θεραπεια Διουρηθρική προστατεκτομή με διπολικό ρεύμα (Turis)

Προσφέρεται και αυτός ο τύπος για εξάχνωση του προστάτη

Υπερτροφία-Υπερπασία Προστατη θεραπεια Διουρηθρική προστατεκτομή με διπολικό ρεύμα (Turis) - 2

Βελτιωμένη έκδοση της κλασικής διουρηθρικής προστατεκτομής και πολύ οικονομικότερη λύση  από το laser αποτελεί η χρήση διπολικού ρεύματος (TURIS). O κίνδυνος αιμορραγίας είναι πολύ μικρότερος από την παλαιότερη διουρηθρική προστατεκτομή με το μονοπολικό ρεύμα, ανεπιθύμητα επικίνδυνα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο απορρόφησης, αποφεύγονται πλέον, ο καθετήρας παραμένει για 1-2 24ωρα, ενώ αντίθετα με το laser έχουμε προστατικό ιστό για ιστολογική εξέταση.

Υπερτροφία-Υπερπασία Προστατη θεραπεια Διουρηθρική προστατεκτομή με διπολικό ρεύμα (Turis) - 3

Υπερτροφία Προστάτη

Υπερτροφία Προστάτη

Υπερτροφία Προστάτη

Υπερτροφία Προστάτη
Υπερτροφία Προστάτη

Υπερτροφία Προστάτη

Υπερτροφία Προστάτη

Υπερτροφία Προστάτη

Υπερτροφία Προστάτη

Υπερτροφία Προστάτη
Υπερτροφία Προστάτη Υπερτροφία Προστάτη Υπερτροφία Προστάτη Υπερτροφία Προστάτη