Ρομποτική ριζική νεφρεκτομή με ταυτόχρονη αφαίρεση καρκινικού θρόμβου από την νεφρική ή/και κάτω κοίλη φλέβα. Εξέλιξη της Πρωτοποριακής επέμβασης στο Ιατρικό Αθηνών.
Ο καρκίνος νεφρού σε αρχικά στάδια είναι ιάσιμος, αν ο όγκος αφαιρεθεί είτε με μερική νεφρεκτομή (δηλαδή εκτομή μόνο του όγκου με διατήρηση της νεφρικής μονάδας) είτε αφαιρώντας όλο το νεφρό αν ο όγκος είναι > 6-7 εκατοστά ή σε κεντρική θέση.
Σε κάποιες περιπτώσεις πιο επιθετικού καρκίνου ή πιο εξελικτικού σταδίου, ο όγκος μπορεί να δημιουργήσει καρκινικό θρόμβο, ο οποίος καταλαμβάνει τη νεφρική φλέβα ή ακόμα να επεκταθεί στην κάτω κοίλη φλέβα, το μεγαλύτερο φλεβικό κλάδο που κατεβαίνει από την καρδιά και απάγει το αίμα από όλη την κοιλία και τα κάτω άκρα.
Αν αυτό συμβεί τότε ο ασθενής παρουσιάζει οίδημα των κάτω άκρων και δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος (συμφόρηση).
Για να αποσυμφορηθεί λοιπόν η κυκλοφορία του αίματος αλλά και για να παραταθεί η επιβίωση του ασθενούς (μερικές φορές σημαντικά), απαιτείται η ταυτόχρονη αφαίρεση του νεφρού αλλά και του καρκινικού θρόμβου.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έλαβε χώρα ανάλογη επέμβαση με το ρομποτικό σύστημα daVinci σε άνδρα ασθενή ηλικίας 69 ετών που ήρθε ειδικά από το εξωτερικό στο Κέντρο της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών το 2019.
Η χειρουργική αυτή διαδικασία απαιτεί πέρα από εμπειρία, ειδική αγγειοχειρουργική γνώση, εκπαίδευση και εξοικείωση στην ανατομία των μεγάλων αγγείων, αποκτηθείσα εξειδίκευση της ρομποτικής ομάδας του παραπάνω κέντρου.
Ας σημειωθεί πως η επέμβαση αυτή παλιότερα, αλλά ακόμα και τώρα σε πολλά κέντρα του εξωτερικού πραγματοποιείται με τεράστια διακοιλιακή τομή και συμβολή αγγειοχειρουργών, εκτός των ουρολόγων.
Όταν όμως μια χειρουργική ομάδα ασχολείται και έχει την εμπειρία αυτού του αντικειμένου, η χρήση του ρομπότ και η εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών, μαζί με την τρισδιάστατη και εργονομική προσφορά του ρομπότ, την ακρίβεια και μεγέθυνση των ρομποτικών εργαλείων και τη γνώση από πλευράς των ρομποτιστών χειρουργών καθιστά την επέμβαση αυτή αναίμακτη και ταχείας ανάρρωσης.
Συνεχίζεται επιτυχώς η θεραπευτική προσέγγιση τέτοιων ασθενών στο κέντρο μας με ασφάλεια, μεθοδικότητα αλλά και ομαδικότητα.
Οι ασθενείς μας δε χρειάστηκε να μεταγγιστούν, την ίδια ημέρα σιτίστηκαν, την επόμενη κινητοποιήθηκαν και την 2η- 3η μετεγχειρητική ημέρα εξήλθαν του νοσοκομείου χωρίς πλέον αναλγητική αγωγή. Η μετεγχειρητική μαγνητική τομογραφία ανέδειξε τον ασθενή ελεύθερο νόσου.
Το Κέντρο Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας ανανεώνεται συνεχώς με νέες πρωτοπορίες στο χώρο της ρομποτικής ουρολογίας και ογκολογίας, ακολουθώντας επάξια τις προηγμένες χώρες του εξωτερικού, προσφέροντας στον έλληνα αλλά και ξένους ασθενείς τα μέγιστα στο χώρο της χειρουργικής με ευσυνειδησία και επιστημονική αρτιότητα.
Δρ Γεώργιος Ν Κυριάκου, MD, PhD, FEBU
Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας Ιατρικού Αθηνών
Έμμισθο Διδακτικό Μέλος IRCAD/EITS Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου