Ακράτεια Ούρων Στη Γυναίκα

Ακράτεια Ούρων Στη ΓυναίκαΤί είναι η ακράτεια ούρων ;
Ακράτεια ούρων συμβαίνει όταν μύες του πυελικού εδάφους (της λεκάνης) χαλαρώσουν για κάποια αιτία, τότε με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης όπως βήχα, φτέρνισμα, γέλιο, σωματική άσκηση, άρση βάρους, χορό κλπ, η ουρήθρα δεν έχει αρκετή ισχύ ώστε να συγκρατήσει τα αποθηκευμένα στην κύστη ούρα με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεπιθύμητη διαφυγή. Κατά την πλήρωση της κύστης με ούρα, η ουρήθρα παραμένει κλειστή ώστε να μην υπάρχει διαρροή ούρων και αυτή ανοίγει μόλις δοθεί σήμα στον εγκέφαλο πως είμαστε έτοιμοι για ούρηση. Οι μύες του πυελικού εδάφους (της λεκάνης) είναι αυτοί που με τη σύσπασή τους συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της ουρήθρας να παραμένει κλειστή.​

 

 

 

Τι προκαλεί ακράτεια ούρων στις γυναίκες;

Η ακράτεια ούρων στη γυναίκα οφείλεται σε: φυσική φθορά των μυών λόγω ηλικίας, εγκυμοσύνες και τοκετοί που δια τείνουν πολύ τους μυς αυτούς με αποτέλεσμα την κακή λειτουργία τους, οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται μετά την εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία κ.ά.

 

 

Ποιες είναι οι λύσεις και ποια η αποτελεσματικότητα τους;
Βεβαίως και υπάρχουν. Αποτελεσματικές και απλές, εφαρμοζόμενες και στην κλινική μας με μεγάλη εμπειρία στο θέμα της γυναικείας ακράτειας από προσπάθεια. Συνίστανται στη χειρουργική τοποθέτηση «ταινίας» (TVT, TΟΤ) από ένα υλικό που λέγεται πολυπροπυλένιο, η οποία αναπληρώνει τη χαμένη στήριξη της ουρήθρας. Τοποθετείται διακολπικά με τομή 1,5 εκατοστού στον κόλπο, δεν απαιτεί γενική νάρκωση αλλά ραχιαία, διαρκεί 20-25 λεπτά, χωρίς μετεγχειρητικούς πόνους και η ασθενής δύναται να επιστρέψει στο σπίτι της την ίδια ή την επόμενη ημέρα, προσέχοντας τις επόμενες 3-4 βδομάδες να μη σηκώνει βάρη. Επιτυχία άμεσα αντιληπτή αγγίζοντας το 95%-100%.

Ο αριθμός των χειρουργημένων περιστατικών στην κλινική μας είναι πολύ μεγάλος, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα πραγματικά εξαιρετικά, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στην ασθενή απαλλάσσοντάς την από ένα πραγματικό «κοινωνικό» πρόβλημα.

Ο άλλος τύπος ακράτειας (νευρογενής) παρατηρείται όταν η γυναίκα νιώθει επιτακτικά την αίσθηση της ούρησης και δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα. Η ακράτεια αυτή αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, ή με διάφορα μέσα
φυσιοθεραπείας, επανεκπαίδευση της κύστης και σε βαριές περιπτώσεις με botox.