ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΦΡΟ...

Ασθενής μόλις 43 ετών εισήχθη στην κλινική μας προς αντιμετώπιση κυστικού όγκου περίπου 2,5 εκατοστών τελείως εσωτερικά στον αριστερό νεφρό (ενδοφυτικός όγκος), πολύ μακριά από την εξωτερική επιφάνεια αυτού και σε επαφή με τα κεντρικά αγγεία του νεφρού (νεφρική φλέβα και αρτηρία).
Ενδοφυτικός (εσωτερικός όγκος)

Ενδοφυτικός (εσωτερικός όγκος)

Συσκευή ρομποτικού υπέρηχου

Ενδοφυτικός Όγκος στο Νεφρό

Οριοθέτηση όγκου με τον υπέρηχο

 – Ενδοφυτικός Όγκος στο Νεφρό

Σε έναν τέτοιο νεαρό ασθενή και για έναν παρόμοιο σε μέγεθος μικρό σχετικά όγκο, κάθε ουρολόγος χειρουργός θα πρέπει να αγωνίζεται να διατηρεί τη νεφρική μονάδα, ει δυνατόν χωρίς να θυσιάσει ολόκληρο το νεφρό. Το πρόβλημα όμως σε τελείως κεντρικούς όγκους, και μάλιστα εάν εφάπτονται των ζωτικών αγγείων του νεφρού, παραμένει η εντόπισή τους (εφόσον είναι εσωτερικοί) και κατά δεύτερον η ενδεχόμενη αιμορραγία (όταν «γλείφουν» τα νεφρικά αγγεία).
Η ομάδα της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών για άλλη μια φορά υπερπήδησε αυτές τις δυσκολίες. Χάρη στη χρήση του ρομποτικού υπέρηχου (μικροσκοπικός υπέρηχος που εισέρχεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα) εντοπίστηκε η θέση του όγκου και μάλιστα οριοθετήθηκε χωρίς να θυσιαστεί υγιές παρέγχυμα νεφρού.

– Ενδοφυτικός Όγκος στο Νεφρό – ​Οριοθέτηση όγκου με τον υπέρηχο

Επιπλέον, με την τεχνική της εκπυρήνισης, κοντά στα κεντρικά όρια του όγκου, αναγνωρίστηκαν έγκαιρα τα μεγάλα νεφρικά αγγεία, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο τραυματισμός τους. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο αφαιρέθηκε ο όγκος επί υγιούς, αλλά και δεν αιμορράγησε ο ασθενής, διατηρώντας ακέραια τα ζωτικά αγγεία του νεφρού, τα οποία παίζουν και το ρόλο της τροφοδοσίας αυτού.
Ο ασθενής εισήλθε στο χειρουργείο με αιματοκρίτη 41 και εξήλθε με αιματοκρίτη 37 (ελαχιστότατη απώλεια αίματος), εγκατέλειψε δε το νοσοκομείο 2 24ωρα μετά σε άριστη γενική κατάσταση χωρίς παυσίπονα.
Ο συνδυασμός της βιοτεχνολογίας (ρομποτικό σύστημα DaVinci, ρομποτικό σύστημα υπερήχου) και η μεγάλη εμπειρία των χειρουργών σε δυσπρόσιτους, ενδοφυτικούς και πλησίον νεφρικών αγγείων όγκους υπόσχεται στον ασθενή τα μέγιστα και για το επιτυχές ογκολογικό αποτέλεσμα αλλά και για τη διατήρηση και των δυο νεφρών του.

Διαβάστε Ακόμη

Παθήσεις / Καρκίνος Νεφρών - Αίτια- Συμπτώματα-Θεραπεία

Ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να τύχει ίασης, η οποία κατορθώνεται σχεδόν αποκλειστικά από τη ριζική χειρουργική εξαίρεσή του (ο νεφρός και ο όγκος του με όλο το περινεφρικό λίπος).