Προστατεκτομή - Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή

Η Προστατεκτομή - Λαπαροσκοπική Ριζική ή Ρομποτική- είναι επέμβαση που αφορά κατεξοχήν σε ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη

Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή

Ο προστάτης αποτελεί αδένα του άρρενος ο οποίος με τις εκκρίσεις του συμβάλλει στη γονιμότητα του σπέρματος. Μετά την ηλικία των 35-40 ετών ξεκινά η καλοήθης υπερτροφία του, που συνίσταται στην αύξηση του μεγέθους του, η οποία αύξηση σε κάποιους δημιουργεί προβλήματα στην ούρηση. Όπως σε όλα τα ανθρώπινα όργανα, και στον προστάτη μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος κατά τη διάρκεια της ζωής και σε σχετικά προχωρημένη ηλικία, αν και τελευταία βλέπουμε και περιπτώσεις ακόμα και κάτω των 50 ετών. Σωτήρια εξέταση πρόληψης αποτελεί η δακτυλική ψηλάφηση του προστάτη και σχετικά  η μέτρηση του PSA στον ορό του αίματος. Αν η κακοήθεια διαγνωστεί σε αρχικά στάδια συνήθως θεραπεύεται. Γενικά ο καρκίνος του προστάτη έχει αργή εξέλιξη παρότι είναι ο συχνότερος καρκίνος του άρρενος πληθυσμού. Αν και θεραπεία αποτελεί και η ακτινοβολία και η εμφύτευση ραδιενεργών σωματίων ενδοπροστατικά, τα καλύτερα ποσοστά εκρίζωσης της νόσου ενέχει η ριζική χειρουργική αφαίρεσή του με τις σπερματοδόχες κύστεις.

προστατεκτομή - Λαπαροσκοπική προστατεκτομή
Προστατεκτομή - Λαπαροσκοπική Προστατεκτομή

Η επέμβαση αυτή αφορά κατεξοχήν σε ασθενείς με εντοπισμένο καρκίνο προστάτη. Περαιτέρω, σε νεότερους άνδρες, εφαρμόζεται ακόμα και σε πιο προχωρημένη τοπικά νόσο, ώστε να επιτευχθεί όσο είναι δυνατόν μακρότερη επιβίωση.

Η συγκεκριμένη χειρουργική ομάδα διαθέτει μια μεγάλη εμπειρία από έναν υψηλότατο αριθμό ασθενών με καρκίνο προστάτη, που υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή. Δε σημειώθηκε καμία ιδιαίτερη επιπλοκή στο συγκεκριμένο τύπο επέμβασης και δε χρειάστηκε ποτέ να μετατραπεί η επέμβαση σε ανοικτό χειρουργείο με οποιοδήποτε βαθμό δυσκολίας και αν υπήρξε. Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην κλινική μας, καθώς τα ογκολογικά, όπως και τα λειτουργικά αποτελέσματα των ασθενών μας (εγκράτεια και ανάκτηση της στύσης εκεί όπου επιτρεπόταν η διατήρηση των στυτικών νεύρων) κρίνονται (με δημοσίευση σε ιατρικό ουρολογικό περιοδικό) ως εξαιρετικά και είναι εφάμιλλα με τα στατιστικά δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας.

Ας σημειωθεί πως σχεδόν κανένας ασθενής δεν παρουσιάζει ακράτεια ούρων. Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου σε 2 ημέρες από την επέμβαση και ο καθετήρας αφαιρείται την 7η μετεγχειρητική ημέρα, ενώ η πιθανότητα μετάγγισης τέτοιων ασθενών είναι σπάνια με αυτή την τεχνική. Καθότι δεν υπάρχει τομή σε αυτό το χειρουργείο, το οποίο πραγματοποιείται μέσω οπών, δεν υφίσταται μετεγχειρητικός πόνος και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι εξαιρετικά ταχεία. Τα υπάρχοντα πακέτα νοσηλείας, που προτείνουμε, θεωρούνται εξαιρετικά οικονομικά και ανταγωνιστικά.

Ας αναφερθεί πως έχει δοθεί βράβευση από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία για την τεχνική της εν λόγω ομάδας.

Δείτε το σχετικό βίντεο =>

Διαβάστε Ακόμη